
Update over theefilters met draad
Als theemerk werken wij dagelijks aan het vergroten van onze impact in de keten en het verkleinen van de afvalstromen. Bij alles wat we doen proberen we de juiste keuzes te maken, zo adviseren we om losse thee bij voorkeur te combineren met RVS zeefjes om de hoeveelheid afval te minimaliseren. In situaties waar dat niet haalbaar is bieden we een alternatief in de vorm van theefilters voor eenmalig gebruik.
Er is in de theebranche, net als in andere sectoren, momenteel veel aandacht voor plastic. In vrijwel ieder theezakje op de markt wordt plastic verwerkt. Zelfs papieren theezakjes bevatten 20-30% plastic om ze te kunnen dichtsmelten.
Wij hebben recent ontdekt dat de theezakjes met draad (productnummer Z-006) van de laatste batch die je bij ons kocht – in tegenstelling tot de informatie vanuit onze leverancier -mogelijk ook plastic (gerecycled PET) bevatten.
Na deze constatering zijn we direct op zoek gegaan naar een nieuwe, betrouwbare leverancier voor een zo duurzaam mogelijk theefilter. Vanaf nu is ons theefilter dan ook gemaakt van het 100% biologisch afbreekbare materiaal PLA*. Het touwtje is van (tevens biologisch afbreekbaar) katoen.
Het weggooien van de bestaande voorraad theefilters zorgt voor onnodig afval. Dit zien wij dan ook niet als de meest duurzame keuze. De bestaande voorraad zullen we dan ook tegen een gereduceerde prijs aanbieden. Wanneer deze voorraad verkocht is, verkopen we uitsluitend nog theefilters met draad van het duurzamere PLA.
De keuze uit theefilters voor theefilters met draad is nu als volgt:
- Biologisch afbreekbare filters met draad, 100 stuks €4,-
- Standaard filters met draad, 100 stuks €3,25
Heb je nog een voorraad theefilters met draad? Wanneer gewenst ruilen we deze kosteloos om voor de nieuwe PLA theefilters.
Onderaan deze pagina vind je aanvullende informatie over PLA en het verwerken ervan.
Voor vragen hierover kun je terecht bij Jeroen Veneman, directeur van Senza Tea Company: jeroen@senzatea.nl of 06-47808981.
*Wat is PLA?
PLA (Polylactic Acid) is een biologisch afbreekbare thermoplastische en alifatische polyester, gemaakt van biobased hernieuwbare en organische bronnen zoals maïszetmeel en suikerriet. PLA lijkt op gewoon plastic, maar het is gevoeliger voor warmte en licht, wat het composteringsproces versnelt.
PLA wordt, in tegenstelling tot traditionele kunststoffen, niet gemaakt van fossiele brandstoffen, maar van hernieuwbare bronnen, zoals suikerriet of mais. Dit gaat niet ten koste van de thee. Doordat deze theefilters biologisch afbreekbaar zijn, zouden ze na gebruik gecomposteerd kunnen worden volgens het cradle to cradle principe. PLA is dan ook een mooie stap in het vervangen van het plastic dat nu nog wordt gebruikt voor theezakjes.
In het document “Highlights Biobased Plastics” van het RVO staat bijvoorbeeld:
Op verschillende manieren kunnen afbreekbare/ composteerbare biobased plastics voordeel bieden boven fossiele plastics in de afvalverwerking als ze om potentieel GFT-afval zitten. Bijvoorbeeld in het gebruik van theezakjes. Nu bestaan theezakjes voor 20-30% uit de fossiele plastic PP, om ze te kunnen dichtsmelten. De zakjes eindigen in de composteerbak, maar zijn niet composteerbaar. Door dit materiaal te vervangen door PLA, composteren de theezakjes helemaal.
Verwerken van PLA
PLA heeft maximaal 12 weken nodig om volledig te composteren. Formeel mogen biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen dan ook worden weggegooid bij het GFT. Inmiddels is de doorlooptijd in speciale composteer-machines echter zo kort (1 tot 3 weken) dat deze zgn. biobased plastics niet meer door alle afvalverwerkers goed gecomposteerd kan worden.
Er is geen op dit moment dan ook geen eensgezindheid over het al dan niet verwerken van PLA bij het GFT afval.
Omdat de samenstelling van PLA zich niet leent voor hergebruik van plastic, adviseren wij op dit moment om PLA bij het restafval te gooien. Ook voor de composthoop thuis vergaat het te langzaam.